Wat is een herbruikbaar blok?

Bij het inrichten van je website kan het voorkomen dat je op sommige plekken dezelfde blokken wilt gebruiken, met dezelfde instellingen en zelfs dezelfde inhoud. Gelukkig is daar een handige optie voor: herbruikbare blokken.

1. Wanneer een herbruikbaar blok gebruiken?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen kan een herbruikbaar blok erg handig zijn als je bijvoorbeeld een bepaalde opstelling van blokken (ja, een herbruikbaar blok kan dus meerdere blokken bevatten), vaker op je website wilt laten terugkomen.

Maar aan wat voor situaties kun je dan denken?

 • Banners; maak éénmaal een banner en voeg deze vervolgens gemakkelijk toe aan al je artikelen.
 • Social media icons; dit is een goed voorbeeld van een set aan individuele blokken (de verschillende icons) die je vaker wilt laten terugkomen. Denk aan in je artikelen, wellicht in een topbar bovenaan je website, etc.

2. Hoe maak je een herbruikbaar blok?

Een herbruikbaar blok maken is heel makkelijk.

 • Je selecteert het blok waarvan je een herbruikbaar blok wilt maken en klikt vervolgens op de drie stipjes helemaal aan de rechterkant van de toolbar die je ziet verschijnen. Vervolgens komt er een dropdown menu waarin je klikt op “herbruikbaar blok maken”.
 • Nadat je hierop geklikt hebt, zal er een scherm verschijnen om je herbruikbare blok een naam te geven. Het is belangrijk hier een duidelijk naam te geven zodat je deze later goed kunt terugvinden.
 • Klik op “opslaan” en je herbruikbare blok is klaar voor gebruik!

3. Hoe voeg je herbruikbare blokken toe?

Nu je weet hoe je een herbruikbaar blok kunt maken, is het belangrijk om te weten hoe je dit blok kunt toevoegen aan je berichten. Ook dit is erg makkelijk.

 • Je voegt een herbruikbaar blok namelijk toe op dezelfde manier als een ander “normaal” blok. Dat doe je dus door links bovenaan je scherm op de blauwe “+” te klikken en vervolgens kies je voor het tabje “herbruikbaar”. Daar zie je vervolgens al je herbruikbare blokken staan.
 • Klik de gewenste herbruikbare blok aan en voilà; het blok is toegevoegd aan je bericht.

4. Herbruikbare blokken bewerken

Als je herbruikbare blokken hebt toegevoegd in je bericht, kun je ze ook gemakkelijk bewerken zoals je dat met andere blokken zou doen. Je klikt het blok aan en maakt je aanpassingen zoals gewenst.

Door een herbruikbaar blok te bewerken, bewerk je alle instanties die je op je website hebt van dit specifieke herbruikbare blok.

Voorbeeld: heb je herbruikbaar blok X op pagina Y en Z toegevoegd? Maar pas je herbruikbaar blok X enkel aan op pagina Y, dan veranderd ook het blok op pagina Z naar de gemaakte aanpassing die je uitvoerde op pagina Y. Je herbruikbare blokken worden dus “centraal” beheert en “synchroon” gehouden met elkaar.

Dit scheelt een hoop tijd waardoor je de herbruikbare blokken maar op één plek hoeft te bewerken, waarna de veranderingen worden toegepast over je gehele website.

4.1. Bewerken vanuit een lijstoverzicht

 • Er is nog een manier om je herbruikbare blokken te bewerken; vanuit een handig lijstoverzicht. Klik daarvoor bovenaan op de blauwe “+” knop en navigeer naar het tabje “herbruikbaar”. Vervolgens zie je onderaan het tabje een link staan om je herbruikbare blokken te beheren.
 • Je komt vervolgens op een nieuwe pagina terecht waarbij je gemakkelijk op het herbruikbare blok kunt klikken die je wilt bewerken. Je wordt dan namelijk teruggestuurd naar de editor waarin je het herbruikbare blok kunt bewerken.

5. Hoe verwijder je een herbruikbaar blok?

5.1. Herbruikbare blokken verwijderen uit specifieke berichten of pagina’s

Een specifiek herbruikbaar blok, verwijder je op dezelfde manier als dat je met een normaal blok zou doen.

5.2. Herbruikbare blokken verwijderen in zijn geheel (alle berichten en pagina’s)

Verwijderen van herbruikbare blokken in zijn geheel, gebeurt niet in de editor. Om op de pagina te komen waar je herbruikbare blokken definitief kunt verwijderen, klik je links bovenaan op de blauwe “+” knop. Vervolgens kies je het tabje “herbruikbaar” en onderaan zie je vervolgens een link staan om je herbruikbare blokken te beheren. Klik hier op.

Vervolgens kom je op een nieuwe pagina terecht waar je een lijstoverzicht te zien krijgt van al je gemaakte herbruikbare blokken. Je kunt hier vervolgens zoals je dat gewend bij je berichten, gemakkelijk de benodigde herbruikbare blokken verwijderen uit de lijst.

Vragen of hulp nodig?

Heb je na het lezen van dit document vragen gekregen, kom je er niet uit of wil je gewoon contact met ons? Vul dan ons contactformulier in of stel een vraag in onze community.

  Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *