Wat is het verschil tussen een parent en een child thema?

Als je het Affiliate Held thema hebt aangeschaft krijg je de mogelijkheid om twee thema’s te downloaden. Een parent(ouder) thema en een child(kind) thema. In dit document leggen we je graag uit wat het verschil is tussen beiden is en wat de voordelen zijn van het gebruik van een child thema.

Wat is een child thema?

Het child thema erft (kopieert) de werking, de functies en het uiterlijk van het parent thema. Een child thema is een compleet en goed werkend thema dat alle vereiste WordPress sjabloonbestanden en assets bevat om het thema te laten werken. Het child thema kan worden gebruikt om wijzigingen aan te brengen in elk deel van het parent thema, zonder dat dat invloed heeft op de bestanden van het parent thema. Op deze manier kunnen aanpassingen die je wilt doen gescheiden worden gehouden en behoudt je overzicht in de code.

Waarom een child thema gebruiken?

Hieronder lichten we graag een aantal belangrijke redenen toe waarom het verstandig is om een child thema te gebruiken.

 1. Een child thema houdt aanpassingen gescheiden van het parent thema.
  • Extra uitleg: een child thema kopieert alle bestanden van het parent thema. Als je aanpassingen wilt doen in de code van het thema door bijvoorbeeld bepaalde elementen te stylen kun je dus het beste een child thema gebruiken. Zo zorg je dat de code die jij zelf toevoegt (de aanpassingen) gescheiden blijven van het parent thema (onze code) en kunnen we zorgen voor een optimaal werkende parent thema en verlaagt de marge op fouten.
 2. Een child thema staat toe dat het parent thema wordt bijgewerkt zonder dat eigen aanpassingen worden vernietigd of overschreven.
  • Extra uitleg: als een thema wordt geüpdatet, worden alle thema bestanden overschreven en gaan ook de afzonderlijke aanpassingen logischerwijs verloren. Heb jij zelf aanpassingen gemaakt aan het thema en gebruik je geen child thema? Dan worden de aanpassingen die je gemaakt hebt bij het updaten van het parent thema vernietigd. Zonde van al het harde werk toch? Door het gebruik van een child thema kan je dus veilig aanpassingen doen aan de code, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je aanpassingen verdwijnen bij het updaten van het parent thema.
 3. Een child thema is een tijdsbesparende methode voor thema ontwikkelaars.
  • Extra uitleg: als beginnende programmeur kan je het child thema gebruiken om de basis van het parent thema te kopiëren. Het is hierdoor niet nodig om vanaf “scratch” een eigen thema te ontwikkelen, maar kan je direct starten met het implementeren van je eigen wensen. Dit geeft je als ontwikkelaar een voorsprong en bespaart tijd.

Vragen of hulp nodig?

Heb je na het lezen van dit document vragen gekregen, kom je er niet uit of wil je gewoon contact met ons? Vul dan ons contactformulier of stel een vraag in onze community.

  Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *