In dit document leggen we je graag uit wat een “blok” is binnen WordPress.
Een WordPress blok is een element die je gebruikt binnen de content creatie op je WordPress website. Het is ontworpen om gebruikers in staat te stellen om complexe lay-outs te creëren voor hun berichten en pagina’s, door middel van het gebruik van blokken. Met blokken kun je naast platte tekst en afbeeldingen ook andere elementen, zoals videoplayers, kaarten, galerijen en zelfs volledige lay-outs toevoegen aan je content. Dit kan erg handig zijn als je bijvoorbeeld een blog hebt en regelmatig complexere artikelen publiceert.
Het gebruik van blokken heeft een groot aantal voordelen. We bespreken de zes belangrijkste hieronder.
Om een blok te gebruiken maken we gebruik van de Gutenberg editor. Dit is de default editor sinds WordPress versie 5.0 en het biedt een visuele drag-and-drop interface voor het toevoegen van blokken aan je content. Ook binnen het Affiliate Held Thema is de Gutenberg editor de default site editor. Wanneer je een pagina of bericht aan het maken bent gebruik je dus blokken om deze content te vullen. Er zijn drie methodes om te werken met blokken. Deze leggen we je graag uit.
Linksboven vind je de de blauwe plus, ook wel “Toggle blok inserter” genoemd. Wanneer je op de knop klikt verschijnt er een scherm met alle blokken. Hier kun je een of meerdere blokken selecteren die je toe wilt voegen.
Wanneer je op een blok klikt wordt deze toegevoegd aan je content. Elk blok kan je met onze uitgebreide instellingen aanpassen naar eigen wens en of huisstijl.
Op iedere regel die je schrijft zie je rechts ook een plus staan. Op deze manier kan je snel blokken toevoegen die je vaker gebruikt hebt. Wanneer je op de plus klikt verschijnt er een pop-up met de meest recent gebruikte blokken, een zoekfunctie én een knop om alle blokken te bekijken.
Met de slash snelfunctie kun je een tekstblok omzetten naar een ander veelgebruikt blok door een “/” te gebruiken. Als je op het scherm “Schrijf je tekst hier – start met een ‘/’ om te wijzigen naar een ander blok” ziet, kun je dit doen om tijd te besparen door minder muisklikken te hoeven maken.
Ieder blok heeft eigen instellingen. Rechtsboven in ieder bericht of pagina vind je een icoontje om een sidebar met instellingen te openen.
Klik eerst op het blok waarvan je de instellingen wilt bewerken. Klik vervolgens op het icoontje omcirkelt in de screenshot hieronder om de sidebar te openen. Wanneer de sidebar geopend is, zorg je dat je klikt op “Blok” om de instellingen van het blok te openen. Nu kun je aan de slag met de instellingen van het blok aan te passen.
De volgorde van blokken kan je op drie manieren beheren.
De eerste methode is door gebruik te maken van de sleepmethode binnen de lijstweergave. De lijstweergave van je blokken open je door linksboven te klikken op het icoontje met drie horizontale streepjes onder elkaar. Eenmaal de lijstweergave geopend kun je door blokken aan te klikken en de muisklik in te houden een blok naar een andere locatie slepen.
De tweede methode is door het linker rode vierkantje gebruiken. Ook dit is een sleepfunctie, maar dan voor de content. Als je klikt op deze 6 puntjes en de klik inhoudt, kun je het blok slepen naar een andere locatie.
De derde methode is door de pijltjes (boven & onder) te gebruiken in het rechter rode vierkantje om het blok één plek naar boven of één plek naar onder te verplaatsen. Klik zo vaak als nodig op het pijltje tot je blok de juiste locatie heeft bereikt.
Binnen de Gutenberg editor kun je gemakkelijk blokken transformeren. Met het transformeren van blokken bedoelen we dat we een blok gaan “omtoveren” naar een ander blok. Zo kun je bijvoorbeeld een tekst blok gemakkelijk omzetten naar een kop blok. Hieronder lees je hoe je dit doet.
Het kopiëren en plakken van blokken kan je een hoop tijd besparen. Zo kun je bijvoorbeeld complete layouts kopiëren naar andere pagina’s of bepaalde blokken vaker laten terugkomen in je artikelen.
Heb je na het lezen van dit document vragen gekregen, kom je er niet uit of wil je gewoon contact met ons? Vul dan ons contactformulier in of stel een vraag in onze community.
Dit bericht heeft nog geen reacties